יום חמישי, 26 בדצמבר 2024

עיסקאות "20/80" - האם על בנק ישראל להתערב בשוק המשכנתאות?

 

ה"פריסייל" הופך לשיטה הנפוצה לרכישת דירות מיזמים

לפני כחצי-שנה פירסמתי בבלוג זה רשימה שעסקה בהתפשטותו המהירה בשנתיים האחרונות של הנוהג לרכוש דירות מיזמים בשלבים מוקדמים מאד של הבנייה בהתבסס על דחייה משמעותית של התשלום (ראו: ה"פרי-סייל" כאופנה - עולם חדש של סיכונים פיננסיים בשוק הדיור, כאן). בעבר, רוכשי דירות חדשות שעדיין נמצאות בשלבי בנייה נדרשו לשלם בעת ההתקשרות עם היזם סכום ראשוני והתחייבו להשלים בהדרגה את מלוא התשלום עד למועד השלמת הבנייה. התשלומים תוכננו בהסתמך על התקדמות הבנייה, ולוח התשלומים נקבע מראש. לא עוד: בשנים האחרונות מאפשרים היזמים לרוכשי הדירות להקטין משמעותית את התשלום הראשון (אפילו עד 5% ממחיר הדירה) ולדחות את יתרת התשלום כולה למועד האיכלוס. עיסקת הרכישה מתבצעת לכן בשני תשלומים נבדלים: תשלום קטן בעת חתימה על הסכם הרכישה, ותשלום גדול במועד קבלת המפתח לדירה.

שיטת המכירה הזו, שכונתה בעבר "פריסייל" (PRESALE), איננה חדשה בישראל, אבל בשנתיים האחרונות היא הפכה משיטת מכירה חריגה לנוהג נפוץ. גם בעבר, יזמים נהגו למכור חלק מהדירות המתוכננות כבר בשלב מוקדם מאד של הבנייה (לרוב אפילו לפני שהחלה), אלא שמדובר היה אז בניסוי שוק - מכירת חלק מצומצם מאד של הדירות בפרויקט, בתיאום עם הבנקים המלווים את הפרויקט, כדרך "לבחון את טמפרטורת המים": לאשש את ההנחות המוקדמות של הבנק והיזם לגבי מידת האטרקטיביות הצפויה של הפרויקט ולהוכיח ליזמים ולבנקים שהתחזיות לגבי מחירי הדירות ששימשו את הצדדים לצורך הערכת הפרויקט ורווחיותו הן אמנם מציאותיות. בעיסקאות "פריסייל" אלו נקבע הסדר תשלומים ייחודי, שונה מזה שנקבע לגבי הרוכשים "הרגילים": הרוכשים נדרשו בדרך-כלל לשלם רק 20% ממחיר הדירה במועד חתימת החוזה, ואת שאר התשלום (80%) - רק במועד קבלת המפתח לדירה. מדובר היה בעיסקאות לטווח ארוך במיוחד (לפעמים אפילו 4-5 שנים בין החתימה על הסכם המכירה לבין מועד קבלת הדירה). רוב רוכשי הדירות בשיטה זו לא היו משקי-בית רגילים, כאלו שמבקשים לרכוש דירה למורת מגורים עצמיים, אלא משקיעים, שצורת העיסקה הזו נבחרה על-ידם כדי להשיא את התשואה על השקעתם, והדגש בה הוא הימור על עליית מחירי הדירות. השינוי העיקרי שקרה במהלך השנים הוא, לכן, שמה שבעבר היה סוג של "בלון ניסוי" ליזמים ולבנקים - הפך לשיטה הנפוצה למכירת דירות חדשות.

מה גרם לשינוי?

הרקע לשינוי של צורת ההתקשרות של משקי בית עם יזמים הוא כפול: ראשית - האצת ההתייקרות של מחירי הדירות על רקע הריבית הנמוכה שפיתתה משקיעים להצטרף למעגל רוכשי הדירות ויצרה רושם שמדובר בהימור חסר-סיכון; שנית - העלייה הדרמטית בשנתיים האחרונות של הריבית על הלוואות משכנתא, שהרחיקה את רכישת הדירה מהישג ידם של משקי-בית רבים וגרמה לירידה של הביקוש לרכישת דירות. סחרור מחירי הדירות שנמשך למעלה מעשור הפך את שוק הדירות לרולטה לאומית וגרם להצטברות מלאי ניכר של דירות בידי משקיעים. התייקרות המשכנתאות גרמה למצוקת מימון אצל רוכשי דירות, ולכן נולד הפתרון של דחיית תשלומים. בנק ישראל החל להעלות את הריבית המוניטרית לקראת אמצע 2022, והריבית עלתה בתוך כשנה בשיעור דרמטי ובעקבותיה ריבית ה"פריים", התשואה לפידיון בשוק האג"ח והריבית הקבועה על הלוואות משכנתא. התייקרות המשכנתאות גרמה מצידה להתכווצות הביקוש לדירות, להאטה בקצב המכירה של דירות ולעלייה לא מתוכננת ומדאיגה במלאי הדירות הלא-מכורות שבידי היזמים.

האטת קצב המכירה של דירות חשפה את היזמים לקשיי נזילות ולחשש מפני קריסה פיננסית. יזמים נמנעים מלהגיב למיתון הביקוש בדרך של הפחתת מחיר: חששם הוא שהפחתת מחירים שכזו תאותת לרוכשים הפוטנציאליים שהמוכרים נקלעו למצוקה, ולכן שיכולת המיקוח של הרוכשים הפוטנציאליים השתפרה. חשיבה כזו עלולה להניע את הקונים לעכב את הרכישה כדי להפעיל לחץ על היזמים להוריד מחירים, מה שעלול להחמיר את המיתון. משום כך, היזמים מנסים להמריץ את הביקוש על-ידי יצירת הפחתות-מחיר סמויות (מתן הטבות נלוות לרוכשי הדירות במקום הפחתת מחירים מפורשת). הכלי העיקרי שבו השתמשו היזמים להמריץ את רכישת הדירות הוא הרחבת השימוש בשיטת ה"פריסייל". המהלך הזה נחל הצלחה, ונראה שהיזמים הצליחו להתמודד עם האיום של מיתון הביקוש: הכותרות בתקשורת מדווחות על גידול במספר העיסקאות ואפילו על התייקרות מחירי הדירות למרות איום של האטה מצד הביקוש. בדרך, שיטת ה"פריסייל" הפכה לדרך נפוצה לרכישת דירות הנמצאות בשלבי בנייה (היא מכונה לרוב "שיטת 20/80" או "שיטת 10/90". על התופעה ראו הסבר בדוח היציבות הפיננסית של בנק ישראל למחצית הראשונה של 2024, כאן. לפי הדיווח של בנק ישראל, ההלוואות המתבססות על דחיית תשלומים מהוות כבר למעלה מ-15% מההלוואות החדשות; אני מעריך לכן שהן מהוות כשליש מההלוואות לרכישת דירות חדשות. זוהי הערכה נמוכה משמעותית מזו שמצוטטת ב"דה-מרקר" בעקבות דיון של "פורום שווי הוגן" שנערך בנושא באוניברסיטת רייכמן - 70-80% - ראו את המאמר של מיכאל רוכוורגר כאן ואת הנייר של "פורום שווי הוגן" כאן). 

מה נותנת העיסקה לשני הצדדים?

מבצעי דחיית התשלומים מאפשרים לרוכשי הדירות "לחתום" על הסכמים לרכישת דירות בהתבסס על תשלום קטן יחסית ממקורותיהם העצמיים וכמעט ללא התחייבות תזרימית לתקופה של מספר שנים. טכנית, כלולה בעיסקה כזו גם הלוואת "בלון" (הלוואה לתקופת-ביניים שהתזרים בגינה איננו כולל החזרי-קרן. בדיווחים של בנק ישראל היא נקראת "בולט" - Bullet) שניתנת לרוכש הדירה כשתשלומי הריבית משולמים על-ידי היזם. התוצאה מבחינת רוכש הדירה היא שהוא "נעל" את מחיר הדירה שרכש למשך תקופה ארוכה למרות ששילם ליזם רק חלק קטן ממחירה. הוא נהנה בכך ממלוא עליית המחיר של הדירה שרכש, ובנוסף: רכישת הדירה איננה מטילה עליו נטל תזרימי שוטף. מבחינת היזם, התוצאה היא כפולה: ראשית - הוא הצליח למכור את הדירה למרות שייתכן שהוא טרם החל בתהליך הבנייה; שנית - הוא יכול להקטין את עלויות המימון שלו כיון שמדובר בהלוואת משכנתא שהיא זולה יותר מאשראי קבלני רגיל. 

מאחר שבתהליך הבנייה הארוך היזם עלול לחוות התייקרות של עלויות הבנייה - קיים נוהג שמגדר סיכון זה של היזם בכך שיתרת החוב של הרוכש צמודה למדד עלויות הבנייה. נוהג זה איננו קשיח: כשהיזם נתקל בקושי לשווק דירות הוא עשוי לוותר לרוכש, במסגרת המשא-ומתן, על חלק מהפרשי ההצמדה. יש עדויות לכך שזהו נוהג לא נדיר בשנה האחרונה. אחת ההשלכות הצדדיות של שיטת סיבסוד זו על-ידי היזם היא שמחיר הדירה המדווח לשלטונות המס (ודרכם ללשכה המרכזית לסטטיסטיקה) מתרוקן מתוכן: עלות הדירה האמיתית עבור הרוכש איננה משקפת רק את המחיר החוזי (המוחזק מלאכותית גבוה) אלא גם את ערך ההטבות הגלומות בסיבסוד שקיבל מהיזם. עלות זו איננה נמדדת בדיווח לשלטונות המס.

מהי המשמעות האפשרית של האופנה החדשה?

מבצעי דחיית התשלומים מספקים לרוכש הדירה דרגות-חופש שלא היו לו בעבר. הוא יכול לרכוש דירה גם כאשר הוא מתגורר בשכירות, ללא צורך להיקלע לנטל תשלומים כפול. הוא יכול לרכוש דירה חדשה בלא שהוא נדרש למכור את דירתו הקיימת ובכך ליהנות מתשואה מוגדלת בגין עליית מחירי הדירות בעזרת המינוף הפיננסי: רווחי הון גם על הדירה החדשה שרכש וגם על דירתו הקיימת; זהו פיתוי משמעותי בתקופה שבה מחירי הדירות עולים בקצב שנתי של 15-20%. הוא יכול לרכוש דירה למטרות השקעה בלא שיידרש להעמיד מחצית ממחירה ממקורות עצמיים (דרישה רגולטורית הקיימת לגבי רוכשי דירה נוספת המבקשים אשראי בנקאי). ולבסוף - הוא יכול להתייחס לעיסקה כאל סוג של קניית אופציה לדירה (הוא יכול למכור את הדירה לקראת מועד קבלת המפתח וליהנות מעליית מחירה בלא שנדרש להשלים את מלוא עלותה).

מהו הסיכון הפיננסי שאליו נחשף רוכש הדירה הנוקט בשיטה זו של דחיית תשלומים? אם הוא מתכנן לממן את רכישת הדירה על-ידי מכירת הנכס הקיים כעבור תקופה (דחיית המכירה של דירתו הקיימת) - הוא מסתכן בכך שמחירי הדירות ירדו במהלך התקופה ואז התמורה שתתקבל ממכירת הנכס הקיים לא תספיק לפרעון החוב (שבדרך כלל צמוד כאמור למדד תשומות הבנייה). אם הוא מתכנן לממן את פרעון החוב על-ידי נטילת הלוואת משכנתא בעתיד (במועד האיכלוס) - הוא עלול לגלות שהכנסתו נפגעה במהלך השנים ואיתה נכונות הבנק להעמיד לו את ההלוואה הנדרשת, או שהריבית על הלוואת המשכנתא התייקרה עד כדי כך שהוא איננו יכול לעמוד בנטל התשלומים הנגזר מההלוואה. הוא לא יצליח להשלים את העיסקה שתכנן.

היזם נחשף בתורו לסיכון שרוכשי הדירות לא יצליחו לפרוע את חובם בסיום הבנייה ולקבל לידיהם את הדירות, אם בגלל ירידת מחירי הדירות, פגיעה ביכולתם לקבל הלוואות מהבנק או עלייה משמעותית של ריבית המשכנתאות. הבנק, בתורו, נחשף גם הוא לסיכון שהרוכשים לא יעמדו בהתחייבויותיהם ושהיזם ייקלע בעקבות כך לקשיים פיננסיים. 

עולה מכאן שייתכן שהפתרון היצירתי של היזמים שאיפשר להם להתמודד בהצלחה עם ירידת הביקוש לדירות איננו מסלק את הסיכון האמיתי שנוצר, שזהו רק פתרון זמני, ספציפי לבעיית היזם, שיוצר חשיפה לסיכון מערכתי. התרחיש המסוכן למערכת הפיננסית הוא שילוב אפשרי של מיתון כלכלי (שיפגע בהכנסות משקי הבית ויקשה עליהם להשלים את התחייבויותיהם ליזמים), ירידת מחירי דירות (שתיצור "בור" בתוכניות המימון של משפרי דיור) ועלייה של ריבית המשכנתאות (שתקטין את יכולות המימון של משקי בית בגלל פגיעה ביכולתם לשרת את החוב שתכננו לקחת על עצמם). אם הביקוש הממותן לרכישת דירות, שבזכות שיטת ה"פריסייל" נתן איתות מטעה של חיוניות, ישוב אמנם להיות נמוך - יסתבר לנו שהסימנים החיוביים שמתפרסמים לגבי התחדשות הביקוש ועליית המחירים הם מוטעים, והענף לא נמצא על קרקע מוצקה. מה שמסתמן הוא שההצלחה להתמודד עם ירידת הביקוש איננה שלמה: המערכת הפיננסית כולה "התחממה" בשל כך והיא נמצאת ברמת סיכון גבוהה יותר.

שקט לפני הסערה?

מהאמור לעיל עולה שייתכן שאנחנו מצויים כיום במעגל קסמים מתעתע, שביסודו נמצא שיווי משקל רופף. זהו סוג של "משחק פירמידה" שבו בעלי דירות נהנים מרווחי-הון כל עוד נמצאים קונים חדשים שמוכנים להצטרף למעגל בעלי הדירות תמורת תשלום שהולך וגדל מסיבוב לסיבוב. ואכן, מחירי הדירות ממשיכים לעלות (לפחות לכאורה, בהינתן בעיות המדידה האמורות) וכולנו נרגעים ומתרגלים לחשוב שמחירי הדירות עולים בגלל חוקי טבע כלשהם - לא כתוצאה מהתפתחויות כלכליות. החולשה של מצב זה (והעובדה שכל המשתתפים העלו את סכומי ההימור שלהם) היא בכך שהוא פגיע לזעזוע שיוציא את המערכת משיווי-משקל: אם מחירי הדירות יפסיקו לעלות לתקופה מסויימת או אף ירדו (מיתון כלכלי?) - יהיו משקיעים שינסו לפרוש מהמעגל (הם הרי הצטרפו אליו רק בגלל ציפיותיהם להפקת רווחי-הון - הם אינם מפיקים שירותי דיור). ניסיונם זה עלול להחריף את התנודה המחזורית. ורוכשי דירות בשיטת ה"פריסייל", שנכנסו בהמוניהם ל"פוזיציה" פיננסית מסוכנת כדי להשיא רווחים - ייקלעו אז לקשיי מימון ועלולים לקלוע את המערכת הפיננסית כולה למשבר. הנזק העיקרי, כמו תמיד במשברים פיננסיים, ייגרם כשהציבור יעוט על פתחי היציאה כדי "לחתוך הפסדים".

מה תפקידו של הרגולטור במצב הנוכחי?

האם זה אומר שהרגולטור צריך להתערב ישירות בשוק המשכנתאות ולאסור על עיסקאות "פריסייל"? אני סבור שלא. תפקידו של הרגולטור הפיננסי איננו להגן על יחידים אלא על יציבות המערכת הפיננסית. כך, הוא איננו אמור להגביל עיסקאות "פריסייל" ממש כפי שאיננו אמור להגביל את שיעורי המימון בהלוואות משכנתא ולא לקבוע סייגים לתמהיל המשכנתאות של פרטים (הוא עושה את שניהם, למרבה הצער). הוא גם איננו אמור לקבוע לבנקים קריטריונים נוקשים למתן אשראי (הוא עושה זאת, למרבה הצער). במקום זאת, תפקידו הוא להשגיח שהמערכת הפיננסית מנהלת את הסיכונים הפיננסיים כיאות: שהיא מודעת לסיכונים, אומדת אותם, מנטרת אותם, מתמחרת אותם, מגדרת אותם, ומדווחת עליהם בשקיפות לבעלי עניין. אם אמנם כל השחקנים המוסדיים מנהלים את סיכוניהם הפיננסיים לשביעות רצונו של הרגולטור - אין סיבה להתערבות פרטנית שלו בעיסקאות: שמשקי הבית יפעלו לפי מיטב שיפוטם הכלכלי וללא התערבות מגבילה של הרגולטור בזכויות הפרט שלהם. השכר והעונש הוא שלהם. אם הוא חושש שאין לציבור כלים להעריך סיכונים ולקבל החלטות פיננסיות נבונות - הוא יכול להתבטא בתקשורת, להזהיר, לשדל. אין זה מתפקידו להפקיע ממשקי הבית את זכות ההחלטה ולהחליט במקומם.

יום חמישי, 12 בדצמבר 2024

רשימת אורח - בחירות בארה"ב: על המורכבות של תהליך הבחירה - אבנר סידי*

 

לאור התהליך המטלטל והמפרך שהסתיים זה עתה של הבחירות האחרונות לנשיאות בארה"ב – נראה לי שיש לנסות להכיר ולהבין את הייחודיות, המורכבות, וגם הבעייתיות של התהליך. בסופו של התהליך מסתבר לכולנו שבארה"ב, מאור הדמוקרטיה, כל מערכת בחירות לנשיאות היא מאורע מתיש ומתגלגל אשר מתרחש פעם בארבע שנים ואשר נמשך למעלה משנה (החל בבחירות המקדימות של מועמדי המפלגות). אבל בנוסף למאורע זה, קיימת מערכת בחירות מקבילה של "בחירות-האמצע" לשני בתי המחוקקים, אשר מתחוללת כל שנתיים, כך שהרושם האמיתי הוא של תהליך בחירות ארוך מאוד שנמשך קרוב לשלוש שנים. תהליך אינטנסיבי כזה ראוי שיזכה לניתוח יסודי של המורכבויות שלו. 

קווים היסטוריים להיווצרות התהליך

1776 – לעצמאות ארה"ב היו שותפות 13 מדינות בלבד. כמובן במשך 200 שנים אח"כ נוספו עוד מדינות (כיום מספרן 50), וטריטוריות (חמש, בהן פורטו ריקו שהיא היחידה עם ממשל עצמי).   

1787 –  נקבעה "חוקת" ארה"ב ובתוכה נקבעו תהליכים הקשורים לבחירת הרשות המחוקקת (Article 1, Section 4) , בצורה שמשאירה את העיסוק בחוקי הבחירות למדינות עצמן. כמו כן נקבעה השיטה עצמה בחלק הדן ברשות המבצעת ובחירתה (Article 2, Section 1).

1820-1920 – הוכנסו תיקונים שהגדילו את מעגל הבוחרים: תחילה בוטלו "זכויות בחירות" מיוחדות, כמו זכות בחירה רק לבעלי אדמות (1820). לאחר מלחמת האזרחים הוכנסו "תיקונים" לחוקה שנתנו זכויות הצבעה לשחורים (תיקון 15, 1870) ולנשים (תיקון 19, 1920).

1871 – חקיקת הקונגרס יצרה (בהתאם לקביעה בפרק הראשון בחוקה) אזור יחיד בארה"ב הכפוף ישירות לממשל הפדרלי, כלומר ישירות לשלטון המרכזי ואינה חלק מאחת המדינות, ומשמשת משכן לכל שלושת הרשויות. הכוונה כמובן לאזור קולומביה סביב הבירה וושינגטון (DC).

1925 – נחקק חוק "החלוקה-מחדש" (Reappointment), שעסק בהתאמת מספר נבחרים לבתי המחוקקים לפי מפקד האוכלוסין וגודל המחוזות.

1965 – נחקק חוק "זכויות הבחירות" (Voting Rights Act= VRA) שקבע זכות בחירה לכל, ואשר נחשב למעין "חוקה-מחודשת" (Reconstitution), כאשר זה נתן מעין "גג" או "שרירים" פדרליים לחוקי המדינות הנוגעים לבחירות.

כתוצאה מכל התהליכים ההיסטוריים האלו, שהתרחשו במשך כמעט 200 שנה, התקבע תהליך הבחירות הייחודי והמורכב המוכר לנו כיום.

על המורכבות והייחודיות של תהליך הבחירות

חוקי הבחירות שונים בכל מדינה. החל מהזכאות לרישום לפני בחירה (Registration) וכלה באמצעי זיהוי אישי (בהעדר תעודת זהות "רשמית" או "פדרלית" בשל עקרון הליברלי של שמירה על זכויות הפרט בפני הממשל הפדרלי) של הרשומים לבחירה בבואם לבחור. אמצעי הזיהוי משתנים – הם יכולים להיות רישיון נהיגה, כל תעודה עם תמונה, החשבון העירוני של חשמל ומים, פנקס צ'קים, ועוד.

הנקודות, השאלות או הנושאים העומדים לבחירה – כמו נבחרים לרשויות (המבצעת המחוקקת והשופטת), וכן תיקוני חוקה והרשאות שונות – ברמה המדינתית (State) או נפתית (County), שונים מנפה לנפה וממדינה למדינה. לכל הנקודות האלה (שמגיעות לעיתים לכמה עשרות) יש להתייחס בתהליך הבחירה ב"פתקי הצבעה", המשתרעים לא פעם על יותר מדף אחד או שניים.

שיטת הבחירה לנשיאות היא שיטה "לא ישירה" (בחירה באלקטורים, שהם הבוחרים בנשיא) ייחודית לארה"ב, ו"מוחלטת" (כמו באנגליה) בנגוד ל"יחסית" (כמו בארץ). המשמעות במונח "מוחלטת" היא שיתרון במאזן קולות המצביעים מתורגם לזכייה מוחלטת של המועמד בכל קולות האלקטורים באותה מדינה. כמות האלקטורים בכל המדינות נקבעה ל- 538 (חיבור פשוט של כל מספר נבחרי כל המדינות לבתי המחוקקים, בתוספת שלושה נציגי אזור קולומביה DC). המספר המינימלי הנדרש למועמד כדי להיבחר לנשיא הוא 270. מספר האלקטורים בכל מדינה זהה למספר חברי קונגרס וסנאט שיכולים להיבחר באותה מדינה. האלקטורים הנבחרים ע"י ציבור המצביעים בכל מדינה הם כביכול עצמאיים בהעברת קולם למועמד המנצח באותה מדינה, אבל מצופה מהם שיבצעו בדיוק את בחירת הבוחרים ולא יפעילו שיקול דעת עצמאי.

שיטת האלקטורים נבחרה על ידי מייסדי ארצות הברית ממספר סיבות: הראשונה - ליצור פשרה בין רצונם של האבות המייסדים שהקונגרס יבחר בנשיא, לבין רצון העם לבחור את הנשיא בעצמו בשיטה היחסית. הסיבה השנייה והיותר חשובה היא רצונם של המייסדים להבטיח את כוחן של מדינות ארה"ב הקטנות. אם הנשיא היה נבחר על פי רוב קולות ארצי, היו המדינות שאוכלוסייתן גדולה מאפילות בכוחן על אלו שאוכלוסייתן קטנה וקולות הבוחרים של המדינות הקטנות היו זניחים וחסרי ערך. הסיבה השלישית היא אולי העקרונית יותר – אם בחירת נשיא ארצות הברית הייתה נתונה בידי הסנאט, היה הנשיא כבול לתכתיבי הסנאט, שיכול היה בכל עת לפטרו. לכן ביקשו האבות המייסדים ליצור גוף טנטטיבי, זמני, שייבחר רק לשם בחירת הנשיא, ולאחר מכן יתפרק, כך שהנשיא לא יהיה תלוי באף גוף שלטוני אחר ויוכל לפעול באופן עצמאי יחסית - בסייגים שמכתיב עקרון הפרדת הרשויות.

בתוך תהליך הבחירות יש שלב מקדים של "בחירות מוקדמות" (Primary) שבהם המועמד מתחרה ברוב או חלק מהמדינות כדי לזכות בתמיכת מפלגתו, במטרה להיות מועמד המפלגה בבחירות הכלליות לנשיאות או מועמד המפלגה במדינה מסוימת לייצוג באחד מבתי המחוקקים, בבחירות המתרחשות כל 2-4 שנים.

בהתאם לעקרון הפרדת הרשויות נקבעו כללים הנוגעים לבחירת נציגי הרשות המחוקקת (סעיף 1 בחוקה), קרי לקונגרס או בית הנבחרים (בית תחתון) וכן לסנאט (בית עליון). מבנה זה של 2 בתי מחוקקים (מבנה ביקמרלי) אינו ייחודי רק לארה"ב ונהוג בארצות רבות בעולם (החל בבריטניה וכלה באינדונזיה). תפקיד הבית התחתון הוא ליזום ולהכין חוקים ותפקיד הבית העליון הוא לאשר אותם. הבחירות לקונגרס נערכות אחת לשנתיים (כאשר הכהונה היא ל- 4 שנים), לכל מדינה יש ייצוג לפי מספר התושבים שבה, ומספרם הכולל של הנבחרים לקונגרס הוא 435.  הבחירות לסנאט נערכות גם הן אחת לשנתיים אולם בכל סבב מועמד לבחירה רק שליש מחברי הסנאט כך שכהונתם נמשכת 6 שנים. מספרם הכולל של הסנטורים הוא 100 כשלכל מדינה יש ייצוג ע"י שני סנאטורים בלבד ללא תלות בגודל המדינה ולא במספר תושביה.

לא לכל אזורי הבחירה יש ייצוג מלא בבחירות לנשיאות או לבתי המחוקקים. למשל, בטריטוריות (כמו פורטו ריקו, גואם, סמואה, איי הבתולה) אין אפשרות לבחור בנשיא, ובאזור-קולומביה (DC) אין אפשרות לבחור לסנאט ואין לתושבים שם נציג מן המניין בקונגרס (אלא נציגות המייצגת אותם בוועדות וגם בדיוני המליאה, אך לא בהצבעות מליאה).

בהתאם לחוקה הפדרלית, לכל מדינה יש עצמאות חוקתית ומנהלתית בקביעת, תיקון וחלוקה מחדש של "אזורי" (Zones) הבחירה. כמובן שכל ממשל מדינתי יכול לשנות את אזורי הבחירה כראות עיניו ולהתאימם לפי הצרכים הפוליטיים המכוונים לסיכויי היבחרו מחדש.

הזכות והחובה לבחור ולהיבחר היא זכות בסיסית לכל האזרחים. לכן המכניזם של תהליך ההצבעה מכוון ברמה הפדרלית להיות "מתירני" ככל האפשר, וליצור ולעודד אפשרויות הצבעה "שלא במקום המגורים" ואפילו מחוץ לגבולות ארה"ב (Absentee Vote), אם בדואר (Mail Vote), בפקס או אפילו בדוא"ל. גם תהליך ההצבעה אינו מוגבל ליום ההצבעה בלבד, ולכן מותרת "הצבעה מוקדמת" (Early Voting) מספר שבועות לפני יום ההצבעה. כל זה במטרה להגדיל את אחוז המתייצבים (Turnout) להצבעה. עם זאת, יום הבחירות איננו יום חופש. ההצבעה המוקדמת הפכה במשך השנים לחלק הולך ועולה במסגרת האפשרויות להצבעה: 25% מהמצביעים הצביעו "מוקדם" ב-2016, 45% ב-2020 בשל הצורך להצביע בקהל לא גדול או צפוף בזמן מגפת הקורונה, ו- 50% ב-2024 כאשר גם המפלגה הרפובליקנית הגיעה למסקנה שזו דרך טובה לעודד הצבעה ולנייד את בוחריה ללא הגבלת זמן וללא לחץ ביום הבחירה. אפשרות הצבעה "שלא במקום המגורים" הופיעה כבר מיד עם "עצמאות" ארה"ב (כאשר המתיישבים הלבנים באזורי האינדיאנים היו מוגבלים בניידות), והתפתחה בעיקר בזמן מלחמת האזרחים (כשחיילים רבים היו מחוץ לבית). ההצבעה מחוץ לגבולות המדינה שייכת יותר לעידן שלנו, והיא אמנם שונה ממה שמותר או אפשרי לתושבי ישראל, אבל דומה למה שנהוג גם באירופה (למשל לאזרחי צרפת, מולדובה, ואפילו תורכיה). ההצבעה באמצעות דוא"ל/פקס הופיעה רק לאחרונה והיא מנסה להתאים ולנצל את התקדמות הטכנולוגיה לעידוד ההצבעה.

אנומליות

כמובן שכל המורכבות והייחודיות שלעיל יכולה להיות מקור לאנומליות, תקלות, ומוזרויות שיכולות לסבך את תהליך הבחירה והמשילות. חוקי הבחירות שאין להם אחידות פדרלית והמשתנים לפי מדינות יצרו מספר אנומליות. למשל – הכללת תושבים שאינם אזרחי ארה"ב ורישומם בפנקס הבוחרים בבחירות הכלליות או המדינתיות. נוצר אפילו מצב אבסורדי שבו מדינת וירג'יניה הייתה צריכה לפנות לבית המשפט העליון כדי שזה יתיר לה להתנגד לפסיקת שופטת פדרלית שהורתה לה (בשל עקרון הליברליות) להימנע מהוצאה "גורפת" מרשימת הבוחרים של כמה אלפי בוחרים רשומים שהתברר שאינם באמת אזרחי ארה"ב [1]. קיימים 19 אזורי בחירה ברחבי ארה"ב המתירים השתתפות בבחירות לרשויות המקומיות לתושבים שאינם אזרחים [2]. בבחירות האחרונות ב-2024,  8 מדינות בארה"ב נאלצו להעביר תיקוני חוקה במדינות עצמן האוסרות על אפשרות כזו [3]. אפילו באמצעי זיהוי של הרשומים בפנקס הבוחרים יש בעייתיות – ראה ניסיון של מדינת ג'ורג'יה למנוע זיופי בחירות ולהתעקש על הצגת רישיון נהיגה עם תמונה (ולא תחליף הניתן לזיוף כמו כרטיס ספריה) [4], אשר נתקל בהתנגדות עזה של האגף הליברלי במפלגה הדמוקרטית (כולל הנשיא ביידן) בטענה של חזרה לחוקים דרקוניים מעידן ההפרדה הגזעית (Jim Crow Era) אשר מפלים את השחורים שאינם נושאים בד"כ רישיון נהיגה [5].

החופש שניתן למדינות בניהול הבחירות כולל גם חופש לשינוי אזורי בחירה (Voting Zones). לכל מדינה יש עצמאות חוקתית ומנהלתית בקביעת, תיקון וחלוקה מחדש של אזורי הבחירה, וכאשר כל שינוי ממשל מדינתי מביא עמו את שינוי אזורי הבחירה כדי להתאים אותן לפי לצרכים הפוליטיים המכוונים להגדלת סיכויי היבחרות אותו ממשל מחדש – זה גורר אחריו תמיד ביקורת קשה של פגיעה בליברליזם וחופש הביטוי מצד הצד המפסיד.

שיטת הבחירות ה"לא-ישירה" דרך אלקטורים הנבחרים בכל מדינה (כפי שהחוקה קבעה במטרה להעניק עצמאות למדינות משלטון ריכוזי מידי מצד הממשל הפדרלי), נקבעה להיות גם "מוחלטת" כדי להפוך רוב זעיר בספירת הקולות לרוב המאפשר לבדל את המנצח ולצייר תמונה ברורה של ניצחון שתתיר "משילות". אכן, בבחירות האחרונות טראמפ זכה בכל המדינות "המתנדנדות" ביתרון זעיר שהיה בין 0.5-1%, אבל יתרון זעיר זה נתן לו "את כל הקופה" והפרש של כמעט 100 קולות אלקטוראליים. השיטה ה"מוחלטת" יכולה במקרים מסוימים להעניק את הניצחון גם למי שלא זכה במירב הקולות בספירת קולות כוללת של כל המדינות יחד (Popular Vote). מצב כזה כבר קרה חמש פעמים בעבר (בעידן האחרון – בבחירות בהן הפסידו מועמדים דמוקרטיים כמו אל גור ב- 2000 או הילרי קלינטון ב-2016). כמובן שמצב כזה המנוגד לכאורה לעקרון הבסיסי הדמוקרטי שבו הרוב הפשוט צריך לקבוע את תוצאת הבחירות, מעלה כל פעם מחדש (כמובן מצד נציגים של המפלגה הדמוקרטית) את הרעיון של שינוי שיטת הבחירות, אבל עלול גם לחסל את עקרון ההפרדה בין הממשל הפדרלי לממשל המדינתי שנקבע בחוקה, ובעקבותיו לחבל בעצמאות היחסית של המדינות במסגרת הפדרלית.

עצמאות האלקטורים בהעברת הבחירה שלהם למועמד שנבחר באותה מדינה היא מוחלטת לפי החוקה, אבל גם תיאורטית בלבד. אין מקרים בהם אלקטור כלשהו החליט לשנות את בחירת הבוחר ולהעביר את הצבעתו למועמד אחר. זה לא מנע בעבר מטראמפ, בהיוודע כשלונו בבחירות 2020, לנסות לשכנע אלקטורים במדינות שהפסיד להעביר את הצבעתם אליו, ולנסות לנצל "לקונה" זו בחוקה.

השיטה של חלוקת הרשות המחוקקת לשני ראשים – בית עליון ותחתון – יצרה מצב מכוון מראש בו שני הראשים תלויים זה בזה, כאשר הקונגרס כמחוקק ראשוני זקוק לאישור הסנאט, בעוד הסנאט אינו יכול ליזום חוקים אלא רק לאשרם. מצב זה, שנוצר בהגיון מסוים של האבות המייסדים כחלק מהפרדת הרשויות וכן הפרדת הכוחות בתוך רשויות הממשל – יכול להביא (כפי שקרה בשני העשורים האחרונים מאז תקופת כהונת הנשיא אובמה) ל"שיתוק חקיקה" במצבים בהם הממשל המכהן מאבד שליטה באחד משני הבתים (כפי שקרה לנשיאים אובמה, טראמפ וגם ביידן בכל אחת מהבחירות-אמצע בתקופת כהונתם). למעשה שני בתי המחוקקים מנטרלים זה את זה ואינם יכולים להשלים ביחד תהליך חקיקה מסודר לפחות חצי הזמן בשני העשורים האחרונים. זה הופך גם את מוסד הנשיאות לחסר משילות מלאה, כאשר הנשיא מאבד את תמיכת החקיקה בכל פעם שנתיים אחרי זכייתו בנשיאות, ויכול לנצל משילות מלאה רק בשנתיים מתוך ארבע שנות כהונתו. כלומר, רק מה שהצליח לבצע בשנתיים הראשונות, יעלה בידו לבצע משך כל ארבע שנות כהונה. מצב זה מסביר גם את האנומליה האמריקנית בה הנשיא נציג הרשות המבצעת נאלץ להשתמש במעין חקיקה מקבילה באמצעות "צווים נשיאותיים", במקום להשתמש בתהליך חקיקה מסודר של הרשות המחוקקת.

הגודל והשטח של 50 מדינות ארה"ב המשתרעות לרוחב 5 אזורי-זמן (מניו-יורק עד להוואי) גורם מדרך הטבע לחשיפה מדורגת של תוצאות הבחירות – תחילה בחוף המזרחי, אח"כ במערב התיכון, באזור ההרים, בחוף המערבי, ולבסוף בהוואי. חשיפה מדורגת זאת והפצה מוקדמת של התוצאות בחלק גדול מהמדינה, כאשר ההצבעה טרם הסתיימה בחלק אחר – יכולה בהחלט להשפיע על הצבעת מצביעים בחלק האחר של ארה"ב שעדיין לא הצביע. באופן אבסורדי היא הופכת לא פעם את הצבעת המדינות בחוף המערבי ללא רלוונטית, כאשר הצבעה בחוף המזרחי ובמערב התיכון (שם מצויות 5 מתוך 7 המדינות "המתנדנדות") כבר הכריעה את גורל הבחירות. כמובן שגם הבדלי מזג-אויר בין החוף המזרחי למערבי יכולה לשנות באופן אקראי את הופעת המצביעים (Turnout) בקלפי ביום ההצבעה.

ולבסוף – ההצבעה מוקדמת או בדואר יכולה להיות מקור לאי סדרים. למשל – בזמן מגפת הקורונה (בחירות 2020), כשהמערכת עדיין לא הייתה ערוכה לקליטת הצבעה מוקדמת או בדואר בצורה מסיבית, שילוב תוצאותיה בתוצאות ההצבעה ביום הבחירה גרם לבעיות בספירת הקולות ולדיווח תוצאות מאד מאוחר רק מספר ימים אחרי יום ההצבעה.  לכן, כשזה קרה באחת המדינות ה"מתנדנדות" (כמו בג'ורג'יה, בנובמבר 2020) שהיו קריטיות להכרעת התוצאה הסופית - ההכרעה של תוצאת הבחירות התעכבה בשבוע. במצב כזה שהוא מצב הקרוב ל"תיקו" בין שני מועמדי המפלגות הגדולות, איחורים כאלו בהכרעה ובפרסום התוצאות הסופיות יכולים לגרום למתח רב ואי-סדרים ואפילו חשש מהתפרצות מהומות והתפרעויות, כפי שכבר קרו במהומות ינואר 2021, וכפי שהיה לו צפי בבחירות האחרונות ב- 2024.

גם איסוף לא נשלט או לא מבוקר של פתקי-הצבעה המיועדים להגיע בדואר ממקומות איסוף מוגדרים (DropBox) והבאתם למוקדי ההצבעה – יכול להיות מקור לבעייתיות, וביקורת בשל חשש מזיופים (כפי שקרה בבחירות 2020 והגיע לדיון במספר בתי משפט פדרליים ואפילו בית המשפט העליון). בעייתיות או אנומליה נוספת הקשורה להצבעה בדוא"ל/פקס היא הצורך לוויתור על סודיות בעת שימוש בצורות הצבעה אלו, בניגוד לעקרון הבסיסי המנחה בדמוקרטיה שהוא סודיות הבחירות.

סיכום

תהליך ההצבעה האמריקאי הינו תהליך מאד מורכב וייחודי, המותאם למדינה (או צבר-מדינות) כה גדולה בה עקרונות הדמוקרטיה של שוויון לכל הפרטים, הפרדת רשויות וכוחות בממשל, ועצמאות יחסית של מדינות כה רבות ושונות זו מזו בתוך המבנה הפדרלי הענקי הזה – שהיו אור לעיני האבות המייסדים, ונשמרו בקנאות ע"י ממשלים מתחלפים במשך למעלה ממאתיים שנה. אין ספק שלתהליך מורכב ומסובך כזה יכולות להיות בעיות, תקלות ומוזרויות, אולם יש ללמוד הרבה ממעוז הדמוקרטיה האמריקנית, ולהתפעל מהאופן בו היא מנסה להתאים את עצמה לרוח הזמן ולהשתנות תנאי המציאות.

* פרופ' (אמריטוס) סידי הוא רופא שבילה תקופות ארוכות בארה"ב

מקורות:

1) https://www.cbsnews.com/news/supreme-court-virginia-voter-rolls/

 2) https://www.wsj.com/opinion/santa-ana-california-noncitizen-voting-ballot-measure-dd-dc4c30b6

 3) https://www.washingtonpost.com/politics/2024/11/05/states-ballot-measures-non-citizens/

 4) https://sos.ga.gov/page/georgia-voter-identification-requirements

 5) https://edition.cnn.com/2021/03/26/politics/joe-biden-georgia-voting-rights- bill/index.html

יום רביעי, 4 בדצמבר 2024

ההכרעה של ישראל: התרחיש הכלכלי

 

חידה

למעלה משנה לאחר שפרצה המלחמה, עולה שאלה מטרידה: כיצד קורה שלמרות המלחמה הארוכה והקשה - התפקוד הכלכלי של המשק הישראלי כמעט ולא נפגע? האומדן הרשמי שפורסם מעיד אמנם שהתוצר לא צמח ב-2024, אבל לטעמי הוא היה אמור בכלל לרדת, ובמידה משמעותית; היינו צריכים להיות שרויים כבר במשבר כלכלי. העלות הישירה של המלחמה היא אדירה, אם במונחי הוצאה צבאית ואם במונחי הוצאה אזרחית (תשלום למגוייסים, פיצויים למפונים, וכו'). הנזק הכלכלי העקיף גם הוא עצום - אובדן תוצר, משבר קיצוני בחלק מענפי המשק (ממוקד בענפים כמו תיירות, אירוח וכו'). והמשבר לא צפוי לחלוף ביום שבו תיפסק הלחימה - גם ההוצאות העתידיות של הממשלה צפויות להיות עצומות: תידרש עליית מדרגה ניכרת ופרמננטית של הוצאות הביטחון לאור הליקויים שנחשפו במלחמה (הגדלת הסד"כ, הצטיידות), ותידרשנה השקעות-עתק לשיקום הישובים בדרום ובצפון. על אלו צריך להוסיף את האיתותים המדאיגים שבישראל פועלת ממשלה לא-מתפקדת שנמנעת מלקבל החלטות מדיניות שיש בהן כדי לקצר את המלחמה ובמקביל מכחישה את ממדי הבעייה הכלכלית, את ירידת דירוג האשראי הבינלאומי של ישראל, את הפגיעה בתדמיתה של ישראל במדינות המערב על רקע הפגיעה הקשה באוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה, ואת הסימנים המדאיגים של הגירה שלילית ונטישה מתמשכת של חברות בינלאומיות את ישראל. איך, מול כל זה, השקל עדיין יציב-יחסית, האינפלציה עדיין כבושה ואיננו רואים גידול מהיר של שיעור האבטלה ושל בריחת הון מישראל? אין לי תשובה לשאלות אלו. אני חושש שמדובר בפיגור בהופעת הסימנים: מתחת לפני השטח (נתוני הסטטיסטיקה השוטפים) הרגועים נצברות בעיות שעוד תיחשפנה בעתיד.

האם אנו יודעים מהי עלותה של המלחמה?

מידי פעם מתפרסמות בתקשורת הערכות כלכליות על עלות המלחמה. הדיון הציבורי הזה הוא אמנם חשוב, אבל ראוי להיזהר בפרשנות שאנחנו מייחסים לנתונים הכמותיים: זהו ז'רגון מקצועי שבא לענות על צרכים מצומצמים, כאלו שמתמקדים בתחשיבים ספציפיים: מונחי תקציב הממשלה, מונחי חשבונאות לאומית, וכו'. הם אינם מציגים את עלותה המלאה של המלחמה. לדוגמה, מדידת עלות המלחמה במונחי תקציב מתייחסת רק למשתנים הכלולים בתקציב - גידול של ההוצאה הממשלתית (צבאית ואזרחית) וירידה של תקבולי המיסים - היא איננה מתייחסת להשפעות הכלכליות הרחבות: לאובדן התוצר, להשפעה השלילית של המלחמה על ההשקעות בענפי המשק, למאזן התשלומים, להשפעת הורדת הדירוג הבינלאומי של ישראל על גובה תשלומי הריבית של הסקטור העסקי, למאזן ההגירה, וכו'. גם המדידה הכלכלית הרחבה היא מוגבלת: היא איננה מבחינה בין תפוקה אמיתית לבין תשלומים לעובדים שאינם מועסקים (בעיקר בסקטור הציבורי), והיא איננה מתייחסת כלל למושגים של רווחה החורגים משעוני המדידה של החשבונאות הלאומית. לכן, ההערכות הכלכליות המתפרסמות בציבור עונות רק על שאלות ספציפיות: השפעת המלחמה על גירעון הממשלה ועל היקף החוב הציבורי, או השפעתה הצפוייה של המלחמה על תוואי הצמיחה של המשק. לכן, אין תשובה יחידה לשאלת עלותה של המלחמה - אמור לי מה בדיוק אתה רוצה למדוד ואנסח את תשובתי בהתאם. וכל זה עוד לפני שנזכיר לעצמנו שאנחנו לא עוסקים במדע מדויק, בפיזיקה בעולם חסר-חיכוך, ואין לנו באמת מידע כמותי מדויק על מה שצפוי: לצורך ביצוע אומדנים והערכות כלכליים יש צורך להסתמך על מודלים אקונומטריים של התנהגות שמנסים לנבא כיצד תגיב התפוקה לשינויי הביקוש, כיצד תגיב הצריכה הפרטית לשינויי ההכנסה, וכיצד יגיבו שער החליפין וקצב האינפלציה לזעזועים ריאליים שיקרו במשק. אז אמנם חשוב להעריך השפעות ומגמות, בעיקר לצורך תכנון וקבלת החלטות, אבל היכולת לאמוד ולחזות משתנים כמותיים היא מוגבלת, וזאת עוד לפני שנודה שאיננו יודעים כלל עד מתי תימשך המלחמה ובאיזו עצימות. אני מציע, לכן, להתמקד בתרחישים אפשריים ולא בתחזיות נקודתיות: יכולתנו להעריך מגמות עולה משמעותית על יכולתנו לנבא נקודתית את ערכם של המשתנים הכלכליים.

כיצד נראה התרחיש הכלכלי הנייטרלי של ישראל?

העלות התקציבית של המלחמה (לרבות ירידת תקבולי המיסים לאור המיתון הכלכלי) תביא לגירעון ממשלתי אדיר ב-2024 ואילך. הממשלה לא תוכל לממן את מלוא הוצאות המלחמה על-ידי הגדלה של החוב, שכן צעד כזה יאותת לשוקי ההון הבינלאומיים שהממשלה אינה מצליחה להתמודד עם האתגר הכלכלי והתוצאה הבלתי-נמנעת שלו תהיה הורדה נוספת של דירוג האשראי הבינלאומי של ישראל, בריחת הון, פיחות השקל והאצה של קצב האינפלציה. לכן לא תהיה לממשלה ברירה אלא לנסות לממן חלק מהוצאות המלחמה בדרך של העלאת שיעורי מיסוי. זה אומר שהגירעון הממשלתי יגדל, ובעקבותיו גם החוב במונחי תוצר. זה אומר שיחס החוב לתוצר, שירד ב-2022 לכ-60% - יגדל כנראה ב-10-15 נקודות אחוז בשנתיים הקרובות. זה אומר שפרמיית הסיכון ותשלומי הריבית של ישראל יעלו חדות, ועל ישראל יהיה להתאמץ כדי להתמודד עם האתגר מבלי לאבד שליטה ולהיקלע למשבר. במקביל, העלאת שיעורי המס תגרום לפגיעה בשימושים האזרחיים ובעיקר בצריכה הפרטית. זה הולך להיות מורכב וכואב.

האם העמידה בהצלחה באתגר היא אפשרית? זה תלוי ביכולתה של הממשלה לשכנע את הציבור בישראל ואת שוקי ההון הבינלאומיים: 1) שיש בידה תכנית כלכלית אפקטיבית שבכוחה לנווט את המשק לחוף מבטחים מבלי להסתכן בהתפרצותו של משבר; 2) שהיא פועלת בהתאם לתכנית זו שלה. לשם כך דרוש שלשחקנים הפרטיים יהיה אמון באיכות הניהול של המדיניות הכלכלית של ישראל, ולשם כך נדרשת שקיפות. זה לא יהיה פשוט לממשלה שטרחה עד כה להכחיש את עצם קיומן של הבעיות הכלכליות של ישראל (זכרו את התגובות המתקרבנות של הממשלה להודעה על הורדת הדירוג הבינלאומי של ישראל), שמסרבת בתקיפות לבצע קיצוצים בתקציבי ההוצאה הקואליציוניים, ושיש לה נטייה קבועה להאשים את התקשורת בעויינות ולהשתלט עליה כדי לשלוט במסריה.

מן הסתם, התרחיש הזה לא יתממש אם המלחמה תימשך עוד זמן רב, אם הממשלה תתעקש לשמור על גובה הכספים הקואליציוניים, אם בגלל חולשה פוליטית היא תחשוש מהעלאת שיעורי המיסוי ותאפשר במקום זאת לחוב הציבורי לגדול במהירות, ואם היא תנסה להסתיר את נתוני המשק מהציבור בדרך של תרגילי רמייה ו'קונצים' תקציביים (העברות סעיפים בין שנות-תקציב, גיוס מקורות מימון מזדמנים לביצוע שיפורים "קוסמטיים" של הנתונים, וכו'). שימו-לב בהקשר זה למהלך המוצע של מיסוי רווחים לא-מחולקים שאינו אלא תרגיל חשבונאי-תקציבי להקדמת הכנסות ממס שמטרתו לשפר את נתוני 2024 על-חשבון נתוני השנים הבאות.

כיצד נראית קריסה?

המשק הישראלי נמצא כיום בשיווי-משקל רופף: דחיפה לא זהירה שלו על-ידי הממשלה עלולה לגרום לו להתחיל להתדרדר במדרון. מרגע שתחל התדרדרות ייכנסו לפעולה כוחות כלכליים שיאיצו אותה. כך, הגדלה מוגזמת של הגירעון הממשלתי עלולה להביא לגידול מהיר מידי (לטעמם של שוקי ההון הבינלאומיים) של החוב במונחי תוצר ובעקבות כך להורדה נוספת של דירוג האשראי של ישראל, לירידה נוספת של ההשקעות בענפי המשק, להעמקת אובדן התוצר, לירידה בהיקף התעסוקה בסקטור הפרטי, לבריחת הון מישראל, לפיחות של השקל, ולהאצה של קצב האינפלציה. זהו תהליך שעלול "להזין את עצמו": בריחת הון היא תופעה מידבקת, פיחות השקל יכול לגרום להתגבשות ציפיות שיניעו המרה המונית, ואינפלציה מואצת היא מחלה שקשה להחלים ממנה. מאמצי החילוץ להם תידרש ממשלה עתידית כדי לייצב את המשק ולהבריאו קשים בהרבה מאלו שנדרשים כיום כדי להימנע מגלישה במורד החלקלק - ראו את הכישלון של ניהול המשבר בשנות ה-70', לאחר מלחמת יום-הכיפורים. העמידה באתגר תלויה באיכות המנהיגות הכלכלית של הממשלה ובאמון שהציבור הרחב (בארץ ובחו"ל) ייתן בה. מה שקריטי במצבנו הנוכחי הוא לדרוש מהממשלה לתפוס את ההגה הכלכלי, לקבל החלטות אמיצות (מימון המלחמה הוא מאמץ כביר) ולשמור על שקיפות לגבי מצב המשק - לא לברוח מהחלטות, להכחיש את חומרת הבעיות ולהאשים את התקשורת והעולם כולו בעויינות. ללא כל אלו - הקריסה הכלכלית תהיה בלתי נמנעת.

כיצד נראה התרחיש הכלכלי האופטימי של ישראל?

אם הממשלה תאמץ את היוזמה המדינית שמציעה ארה"ב, שעיקריה יצירת ברית אסטרטגית עם המדינות הערביות המתונות במזה"ת בחסות ארה"ב, נפתחת אופצייה כלכלית אחרת לישראל. השוני של תרחיש זה מקודמו הוא בשלושה דברים: 1) הקדמת הסיום של המלחמה הנוכחית ותחילת תהליך השיקום הכלכלי; 2) פתיחת שוקי מסחר חדשים לישראל במזה"ת במדינות הערביות; 3) שיפור בקשריה הכלכליים של ישראל עם מדינות האיחוד האירופי על רקע הפסקת המלחמה ונכונות לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

היתרון הכלכלי של הברית המזרח-תיכונית הוא שיש בכוחה להצעיד את ישראל לתהליך מואץ של שיקום ופריחה. מאחר שהנזק הכלכלי של המלחמה הוא ניכר ורובו עדיין סמוי מהעין, השיקום היה אמור להימשך תקופה ארוכה ולהיות כרוך במיתון כלכלי, באינפלציה ובפגיעה ברמת החיים. הצטרפות לברית תיצור לישראל הזדמנות היסטורית, בזכות פריצה לשווקים חדשים והרחבת היקפי הסחר. אירופה נמצאת במירוץ חימוש (הגנתי בעיקרו) נוכח האיום הרוסי, והמערב כולו (לרבות בנות הברית במזרח הרחוק) מתכונן לקראת האפשרות של עימות צבאי עם סין. זוהי הזדמנות לישראל להפוך לענק בתחום התעשייה הצבאית בהתבסס על ידע וטכנולוגיה ומוניטין. התייצבותה של ישראל כיצרן נשק למערב תביא להיווצרות "נס כלכלי" חדש: גידול מהיר של ההשקעות בענפי המשק, צמיחה מהירה (בעיקר של ענפים עתירי-ידע ובעלי ערך מוסף גבוה), סגירת הגירעון הממשלתי והקטנה של החוב הציבורי במונחי תוצר, ובמקביל - חזרה לתוואי היסטורי של שיפור השירותים הציבוריים (חינוך, בריאות, תחבורה וכו'). זה יקצר מאד את תהליך ההתאוששות של המשק בעקבות המלחמה, זה יכול לבלום (ואפילו להפוך) את בריחת המוחות מישראל ולחדש את העלייה לישראל, וזה יגייס את תעצומות הנפש של ישראל כפי שנחשפו מאז החלה המלחמה. כל זה יכול לקרות במזרח-תיכון שנטש את דרך המלחמה ושמתקדם במסלולי שיקום כלכלי ואזרחי של רצועת עזה בהתבסס על השקעות של מדינות המפרץ והמדינות המערביות. ההכרעה היא בידינו.