יום שבת, 16 בפברואר 2019

האם להצביע "מרכז" מסיבות אסטרטגיות?

אנו מצויים בעיצומה של מערכת בחירות שהוקדמה ע"י נתניהו בגלל ההערכה שהיועץ המשפטי לממשלה עומד להכריז על הגשת אישום נגדו בגין פרשיות שונות. מטרת הקדמת הבחירות היא הניסיון (שכנראה לא יצלח) להקדים אותן למועד הגשת כתב האישום, כדי שלא לנהל את מערכת הבחירות כנאשם (אפילו אם כפוף לשימוע). מעבר לכך, נתניהו מתכוון לקיים לעצמו מעין משפט ציבורי שבו הוא מעריך שסיכוייו גבוהים יותר מאשר במערכה המשפטית, ואז להישען על תוצאות הבחירות החיוביות כדי לדחות את המערכה המשפטית או אפילו לסכל אותה. זוהי לכן מערכת בחירות שנסובה סביב נושא יחיד - סוג של משאל-עם: בעד/נגד המשך כהונתו של נתניהו כראש ממשלה. בניגוד למערכות בחירות קודמות אין הפעם מחלוקת אידיאולוגית נטושה בין הרשימות, בנושאי חוץ או בנושאי פנים; אין גם מצעי מפלגות; ישנה רק שאלה אחת שעומדת להצבעה: אתם בעד המשך כהונתו של נתניהו כראש ממשלה - או שאתם נגד.
מחנה תומכי נתניהו הוא מוצק, ברור, ויציב (לפי הסקרים הנעשים מידי פעם). הם מסורים להכרזת המלחמה שלו. בניגוד לכך, מחנה מתנגדי נתניהו הוא מפולג, סוער, ומשתנה ללא הרף. במרכזו מפלגה חדשה ("חוסן לישראל") שנולדה כמעט בן-לילה בתגובה להקדמת הבחירות וחסרה (עדיין?) מצע ומנגנון מפלגתי. חלוקת הכוחות בין המפלגות המרכיבות את המחנה אינה יציבה ומשתנה בעקבות כל אירוע. הנושא המלכד את מתנגדי נתניהו הוא הרצון למנוע את המשך כהונתו כראש ממשלה. הזיהוי של יעד זה עם הכרעה פוליטית של הליכוד נובע פשוט מחוסר ברירה: בקרב המחנה הקואליציוני לא קמה קריאה פנימית להחליף את נתניהו במועמד אחר של תנועת הליכוד לאור הצטברות החשדות נגדו, מן הסתם בגלל עוצמתו הפוליטית בתוך מפלגתו. לכן היעד של האופוזיציה הוא ממוקד: החלפת נתניהו. זה, מצידו, מעביר מסר לאנשיו שגורלם תלוי בשלו: סיום כהונתו כראש הממשלה יביא גם לסוף שלטונו של הליכוד. שני הצדדים הולכים לכן על הראש של נתניהו. סוג של משחק שחמט.
מאחר שלא מדובר במערכת בחירות זו בשינוי אפשרי של מדיניותה של ישראל אלא רק בוויכוח על זהות הקברניט, הנטייה של המתנגדים היא לנסות לאחד את הבוחרים מאחורי דמות כריזמטית אלטרנטיבית, סוחפת, כזו שתוכל אולי לכרסם בתמיכה של מחנה הימין בנתניהו. זו שאלה של היקסמות - לא של הזדהות אידיאולוגית. לכן נעדרים בשיח הציבורי מצעים פוליטיים ופרוגרמות לישראל לעשור הבא, אין מסרים מעמיקים ואין דיונים סוערים - הכל רק בעד ונגד נתניהו, הכל על פולחן אישיות מזה (ויש בהחלט) ועל האשמות לגבי התנהלות אישית ושחיתות מזה. וכשזקוקים לדמויות כריזמטיות אלטרנטיביות, כאלו שיש בכוחן לסחוף ציבור "צף"  - פג חינן של דמויות פוליטיות מורכבות, רב-ממדיות ומזוהות-אידיאולוגית, והחיפוש הוא אחר דמויות הרואיות, פלסטיות, כמעט מצויירות: גנרלים, "שושואיסטים", מצליחנים, ידוענים, אנשים יפי-תואר, כריזמטיים. אבל חלק מדמויות אלו הן בעצם חלולות, חסרות עומק וזיהוי אידיאולוגי; חלקן כאלו המצטיינות בייצוג ובהעברת המסרים ולא בחשיבה מקורית, בעמדות עצמאיות, במציאת פתרונות לדילמות אמיתיות וביכולת מוכחת להובלת מהלכים. באווירת החירום שיצר מסעו של נתניהו להישרדות פוליטית הכל - גם במחנה המתנגדים - נעשה משני לעצם ההתכנסות אל הדגל. וכך, הם נוטשים מפלגות קיימות לטובת 'מפלגות אווירה', מוותרים על אידיאולוגיה ועקרונות לטובת "הצבעה אסטרטגית", מקבלים באהבה דמויות לא מנוסות ואולי אף חלולות כמנהיגים פוליטיים, ומסכימים לתמוך במסרים פוליטיים מטושטשים ונמלצים מתוך מחשבה שהטשטוש הוא רק טריק והוא מחיר מוצדק לשלם כדי למשוך מצביעים מהמחנה הנגדי ולאפשר בכך את המהפך הפוליטי המיוחל.
האם זה יצליח? ייתכן, וייתכן שלא. ככל שחולפים הימים מסתבר שמחנה תומכי נתניהו הוא מוצק-רעיונית, מלוכד בתמיכתו בנתניהו, עויין רגשית לאופוזיציה ומתייג כל אמירה ביקורתית לגבי נתניהו כהתקפה פוליטית-גרידא, אטום למידע הזורם מהתקשורת ואדיש לקסמי המנהיגים החדשים שהתייצבו לבחירות. ייתכן, אם-כך, שהמאמץ הדמוקרטי לקטוע את כהונתו של נתניהו לא יצלח הפעם, והוא שוב יצליח להרכיב ממשלה. גזר הדין הפוליטי שלו יוכרע אז לא במישור הציבורי (בחירות) אלא במישור המשפטי. אלא אם הוא יצליח לסכל את המהלך המשפטי.
נותרו עדיין ימים ספורים - עד לסגירת רשימת המפלגות - בהם נותרה עדיין תקווה להביס פוליטית את נתניהו. לשם כך נדרשות מפלגות האופוזיציה להתלכד למפלגה גדולה, שאולי תגרום גם למשיכת קולות צפים משולי הימין אבל לפחות תיצור סיכוי לניצחון של גוש אלטרנטיבי גדול שיוכל להתיימר לנסות להקים ממשלה. הדבר תלוי ברצונם של ראשי המפלגות הקיימות, ולכן בחישובים הפוליטיים שלהם. הם יכולים להתחבר לגוש אחד לפני הבחירות, או לחילופין להמשיך כמפלגות עצמאיות. ייתכן שאין מבחינתם יתרון ברור לאיחוד: כשכל אחד מהם עושה את שיקוליו האישיים, הם יוכלו אולי לקבל יותר תגמול פוליטי אם יחברו לקואליציה של נתניהו לאחר הבחירות מאשר אם יתמזגו למפלגה אחת לקראתן. זהו שיקול פוליטי קר: גאנץ, לפיד, כחלון - כולם יכולים כנראה לקבל יותר מנתניהו ממה שישיגו אם יתאחדו לצורך החלפתו. אנחנו, אם נצביע עבורם, רק נגדיל את כוח המיקוח שלהם לגבי תיקים שיקבלו בממשלת נתניהו לאחר הבחירות.
אולי אני טועה, והסקרים משקרים, ונתניהו לא יצליח לגבש גוש פוליטי שיאפשר לו להקים את הממשלה לאחר הבחירות. אבל אם אני צודק בחששי שהוא יצליח להקים ממשלה - כדאי היה אולי לחשוב מחדש כיצד תיראה מציאות שבה נתניהו מכהן כראש ממשלה כשאין מולו בכנסת אופוזיציה פוליטית אמיתית כי המפלגות הרעיוניות, בעלות עקרונות ומצעים, התדלדלו לבלי הכר כי בוחריהן נטשו אותן כדי להצביע "הצבעה אסטרטגית" למפלגת מרכז תורנית. מדובר אולי על תקופת ביניים עד שיוכרע המאבק המשפטי, אבל בינתיים נחיה במדינה שאין בה אופוזיציה רעיונית אלא רק מועמדים להחליף את נתניהו העומדים בראש רשימות של פרלמנטרים שהם עצמם בחרו וללא אג'נדה ברורה. זהו תרחיש מסוכן שבו הניסיון להחליף את נתניהו יסתיים בכך שהוא נותר על כנו - אבל אנחנו נותרנו גם ללא אופוזיציה. לכו אז תחפשו מי ישמור עלינו מהחוק הצרפתי או מחוק הלאום או סתם ממהלך נוסף של קיצוץ כוחה של הרשות השופטת לטובת 'משילות' כלשהי.
מול אפשרות כזו כדאי היה לשקול מחדש את הסיכון בנהירה למפלגות המרכז המצודדות. אם התמיכה הציבורית במפלגות המרכז לא תהא מספקת להחלפת שלטון - וכך זה נראה כרגע - עדיף היה אולי שנשמור לפחות על מפלגות אופוזיציה חזקות, בעלות סדר יום לאומי אלטרנטיבי ברור ושורת פרלמנטרים בעלת עמוד שדרה פוליטי, ולא נגיע חס-וחלילה להיעלמות אחת ממפלגות השמאל.

קנה המידה להחלטה אם לתמוך במפלגות המרכז צריך להיות נכונותן להתמזג למפלגה אחת חזקה, בעלת סיכוי לבצע את המהפך הפוליטי. אם הן אינן מתמזגות - אנחנו רק מחסלים את השמאל במו-ידינו וללא צורך, כי נתניהו ישרוד במערכה הפוליטית הזו בראשות הממשלה, ונצטרך אז לחכות למיצוי המהלך המשפטי. כדאי שתפעל אז בישראל אופוזיציה פוליטית נחושה ועקרונית ולא אוסף של מפלגות חסרות-כיוון.

8 תגובות:

yitzhak tal אמר/ה...

מסכים אתך, יחד עם זאת לא חושב שזה ישנה משהו.

דוד ב. אמר/ה...

נתוח מציאותי ונבון.

אנונימי אמר/ה...

נקודה חשובה בכל הנושא הסבוך הזה היא: ככל שעובר יותר ויותר זמן שבו נתניהו "שולט" בסדר היום הישראלי,הולכת ומתרחקת הדמוקרטיה הבסיסית שלנו.
האיש הזה שוחק עד עפר את כל שומרי הסף מהתקשורת,דרך המערכות המשפטיות ובניצול לא חוקי של מערכות הביטחון שלנו.
ראו הוזהרתם!!

אנונימי אמר/ה...

בעידן הנוכחי בסיס הימין מוצק מדי מכדי להיסדק ולקרוס במערכת הבחירות המתקרבת. כמו אחרי מלחמת יום הכיפורים, המהפך יגיע בגל ההלם השני. שלוש סיבות יכולות לגרום להיווצרותו: משבר כלכלי, משבר מדיני והרשעתו של העומד בראש הפירמידה. נתניהו וחבורתו יעשו הכל על מנת למנוע את האפשרות השלישית. הם מוכנים להשאיר אחריהם אדמה חרוכה ועם מובס בכדי להנציח את שלטונם שמרחיק את ישראל מדמוקרטיה ומיישום החלום הציוני.
את שתי הסיבות הראשונות לא יוכלו למנוע. הן מתקרבות ובאות. כל סיפורי הבדים של השלטון הנוכחי בדבר חוסן כלכלי ארוך טווח והישגים מדיניים אינם מחזיקים מים.
מטרת החלק השפוי בעם (על גווניו השונים) לקראת הבחירות צריכה להיות למנוע בכל דרך חוקית ודמוקרטית תהליכי חקיקה שיבטיחו את המשך שלטונו של נתניהו למרות התהליכים השיפוטיים הצפויים לו.
באשר לתאריך המהפך... מותר להסתכן ולומר שזה יקרה בסוף השנה הנוכחית או במהלך 2020.
באשר לסיבות... תקצר היריעה.

אנונימי אמר/ה...

מאז שהתפתיתי לבחור ד"ש למדתי שני דברים: ראשית, "מפלגות אווירה" הן קצרות ימים, רובן מתמוססות במוקדם ומיעוטן במאוחר אך כולן נעלמות לאחר 1-3 מערכות בחירות. שנית, לא פשוט להיות ראש ממשלת ישראל, גם ראשי ממשלה רציניים או רציניים לכאורה כשלו בקדנציה הראשונה שלהם - קל וחומר אנשים חסרי עמוד שדרה (לפיד, גבאי) ו/או חסרי כל נסיון פרלמנטרי ומדיני (אותה רשימה + גנץ) - לכן, החיפוש אחר "מנהיג כריזמטי" ישר מהאריזה הוא חסר תוחלת; מדובר במשיחי שקר, לא פחות.
מאחר שנתניהו וחבר מרעיו הורסים כל חלקה טובה, ברירת המחדל שלי היא הצבעה אידיאולוגית.
לצערי אני שותף לדעתו של איציק טל שזה לא ישנה הרבה, לפחות לא בטווח הקצר.

אנונימי אמר/ה...

1. הערה מתודית: בשיקול הדעת ובההכרעה מה להצביע אנחנו נוטים לייחס משקל רב א. ללקחים מן העבר, ב. לחיזוי העתיד. זה נוח. זה ברור. אבל לעיתים קרובות מדי - כוזב. ללמוד מהעבר - אמרו מזמן שכל מציאות חדשה איננה דומה לישנה. בטח שקצב השינויים היום. ובאשר לעתיד - הנבואה ניתנה לשוטים. לדעתי, המשקל החשוב צריך להנתן להכרעה ערכית - מה נכון שיהיה. אל תהיה חכם. תהיה צודק.
2. השאלה שמעניינת מאוד אותי: ישנן שתי אסטרטגיות מקובלות: האחת, אם אני ימני, כל מי שיותר ימני ממני לא יעבור לשמאל, לכן עלי להתמרכז, לנסות למשוך אלי אנשים טיפה שמאלה ממני, ואז הכף תיטה לצד ימין. האסטרטגיה השניה - לא לעשות חשבון לאף אחד. אם אני ימני, אני ימני בלי פשרות. העמדה השניה, שלכאורה פחות מוצלחת, יש לה ייתרון על הראשונה בכך שזאת עמדה יותר "סקסית". יש לה הפוטנציאל להלהיב, לסחוף. נדמה לי שהמצב היום בארץ שהימין הולך על אמונה, השמאל יותר על התמרכזות.
3. ההכרזה שהימין ימשיך להיות שולט היא הכרזה לא נכונה בעליל. הנחות העבודה הנכונה והיעילות: א', יוגש כתב אישום, ב', לליכוד לא תהיה קואליציה, ג', הממשלה הבאה תהיה מרכז שמאל. הנחות העבודה האלה הן חשובות. הן דורשות הכנה והתארגנות בהתאם, הרבה יותר מאשר הנחת העבודה (שמובלעת בטקסט כאן למעלה כמה פעמים) שהליכוד ינצח.

חיים

Unknown אמר/ה...
תגובה זו הוסרה על ידי מנהל המערכת.
אבי אקשטיין אמר/ה...

ניתוח חשוב ומעניין.

אני מסכים למסקנה שצריך להצביע אידאולוגית

ויחד עם זאת אני אופטימי.